Monday, January 10, 2011

Hebatnya IBU

Owh no!
Jam dah mnunjukkan hampir 3.30am...
Mata aku masih membulat. Ini penangan petang tadi... punya menahan sakit perut... terlena dari jam 2ptg sampai jam 4ptg.. tak hingat!!!!
*Walaupun aku bukannya penggemar tidur disiang hari...

Puas belek 'mukabuku'.... aku godek 'website rescom'... hapdet apa2 yg patut... dah agak2 bosan, cek email yg x putus2 masuk ke 'kotak dalam' sinun....dan agak2 dah tak lalu nak pandang.... jejalan leer pagi2 buta nih. Woitss.... bukan jejalan kat luar sana, jejalan kat blog depa laaa....
Fantastic loorh... blogger2 zaman skrang, hebat2. Yg penting... byk sharing uols membina minda dan fikiran aku... thanks all....

Aku time ini,
Sebenarnya baru sttle uruskan keperluan anak2. Sediakan pakaian adik utk Tadika cum nursery dia, 1 week punya stock dah siap masuk kotak ajaib. Air masak utk bekal esok, buku2 dah kemas dlm beg, siap double cek 'homework' adik... .... Result is CUN! Ni dia.....

Abg long punya, baju sekolah agama & sekolah keb. siap iron utk satu minggu punya stock jugak. Kasut dah cantik2 dan putih berseri ibu kapur. Air masak dah siap isi dalam botol. Sapu tangan dan tisu semua complete, stationary dan buku2 elok dan kemas2 dalam beg cap 'Bakugan' tu... 'homework' abg long pun dan excellent ibu nengok tadi. Mau sengal2 badan ni, semua malam ni baru nk prepare...

Masa ada lg kurang 3 jam, utk aku rehat, tdo dan bangun seawal 6am... sediakan air panas dan susu, bfast wajib depa...
Mata ni dah laa x brp ngantuk... cuba2 gak nak tdo. Tapi x berapa lena... adik asyik batuk2... kejap2 nk g bilik air... pastu mintak sapu ubat... pastu suh kipas2 dia...

Aku pasti,...
Korang yang bergelar ibu ibu... atau dgn kata lain emak emak... yg kat luar sana... macam aku jugak. Atau ada yg lebih hebat, aku ucap tahniah.!
Sehebat mana kerjaya anda, baik Cikgu kaaa.... Kerani kaaa.... Doktor kaaa.... Manager kaa... Accountant kaa... atau Businesswomen macam aku kaaa...
Title dan tanggungjawab kita sebagai 'MAK' lebih hebat.... nikmat dunia yang bukan semua org merasai.
So, selagi anda boleh berbakti... berbaktilah sebagai ibu dengan penuh bertanggungjawab. Penat lelah tu, perkara biasa.... penat2 kita jaga anak zaman sekarang.... penat lagi mak kita jaga kita dulu2 kan.... masa tu, mana ada kemudahan mcm kita dapat sekarang.

Dulu halau nyamuk kena bakar sabut luar umah... kita sekarang, just ambik Sheltox... sreeeeetttttttt tekan jer, mampus laa nyamuk2 tuh!
Mak kita dulu, pagi2 .... cedok air perigi, isi penuh2 dalam baldi... kita berebut ngan adik2...
Mak risau anak sejuk mandi pagi... dia rebus air pakai kayu api....
Kita sekarang... pulas jer kepala paip tu... kuar air, siap dah boleh pilih nak air sejuk, air panas....

So... fikir2 kan!!!

*Mok cik ni duk herann leer, apsal ada jugak org yg Allah bagi rezeki anak... duk sibuk hal sendiri... anak pun tak reti nk jaga, dibiarkan bersepah2.... dan yang paling sedih, elok anak baru nk tgk dunia dicampak macam sampah!!! Mana otak depa????

Luv both of u, veryyyy much..... muahhhs!!!

2 comments:

dotblogspotdotkom said...

bila senang ...kita lupa time susah.... gitu le adat manusia nih....

ibunaznoy said...

betul tu,untungnya sesiapa bergelar ibu kan..pengorbanan ibu2 kita dulu lebih dahsyat drpd kita skrg yg lbh senang..