Thursday, January 7, 2010

Rutin Hidup Yang Berubah

Utk mendapat income 5K sebulan, beliau meminta dipinjamkan masa oleh suami beliau sebanyak 3 jam sehari, seterusnya utk mencapai sasaran mendapatkan income 10k sebulan, beliau telah meminta dipinjamkan masa oleh en suami beliau sebanyak 5 jam sehari, mencapai income 20k sebulan beliau telah diberikan masa 24jam sehari oleh suami beliau, namun... berkat keizinan dan kasih sayang suami, Allah kurniakan rezeki yang melimpah ruah, kini berpendapatan -+RM50k sebulan! - Kisah seorang Duta Jutawan DCL, CA Hjh Hayati.

Salam kasih sayang, salam perjuangan...
Itulah kata2 perangsang dan nilai pengorbanan yang aku jadikan pedoman! Utk berkorban masa, tenaga, wang ringgit dan kasih sayang... bukan sesuatu yg mudah. Tapi jika diusahakan dgn istiqamah dan yakin, janji Allah adalah benar utk mereka yang sanggup dan tidak mengenal putus asa.

Dgn bermulanya episod n perjalanan abg long ke tahun satu, adik beraktiviti sepenuhnya sbg kanak-kanak tadika, aku sbg seorang ibu, usahawan, isteri, anak, kakak dan hambaNya susah tentu menjadi org yang paling sibuk pada hemat aku.

24 jam sehari, sebenarnya bukan utk kita keluhkan yg waktu itu tidak cukup utk kita. Allah maha mengetahui setiap apa yang Dia jadikan, maka kita sbg hamba jangan sekali2 kufur dgn nikmat masa yang dianugerahkan. Apa yg penting kena bijak merancang, peringatan utk aku sendiri.

Semalam, 04 Jan 2010 : Seawal 5.45pagi.... agak segar badan aku rasakan. Ye laaa... tidur seawal 9pm, mmg terlebih cukup sebenarnya. Aku teragak2 utk buatkan abg long bekal ataupun tidak. ahhh... xpe la, hari ini aku plan utk temankan dia di sekolah sampai waktu rehat. Bukan risau dia menangis atau apa... saja nk tgk keadaan dan memeriahkan suasana sekolah. Heheeeee.... 
Hari pertama abg long di sekolah kebangsaan, excellent performance. Bangun awal, gosok gigi 2 round, sikat rambut skima gaban, pakai stoking dan kasut sendiri. Siap bukakk gate lagi, punya laa semngat nak g sekolah. Di SKKU, abg long kena bersaing dgn ramaiiii murid yang lain. Insyaallah... ibu sentiasa yakin dgn anak ibu, go go n go.... boy!

Abg long balik dari sekolah pkul 1pm, lps take lunch... bersiap2 pulak ke sekolah agama. Abg long nampak ok jer... xde pulak macam penat ker apa. Agaknya masih teruja, so.. semngart pun still berkobar2.
After antar abg long ke sekolah agama, baru lega n smpat jenguk ofis. X sempat nk buat apa pun, pantau2 gituu jerk, tup tup udah petang... amik abg long n terus balik umah. Arrange abg long n ajar ngaji. Lps maghrib kuar lagi pegi restoran, tolong mama apa2 patut n balik umah lagi... tidurkan abg long n adik seawal 9.30 malam. Padat betul.... dan dalam waktu2 selang diantara waktu2 berikut sempat aku jumpa customer, prospek, client... pasal property n DCL. Hua huaaa.... mmg iron lady seh! ;D

Pepun aku seronok n sgt2 enjoy melalui hidup2 seperti ini, pengalaman dan pengajaran baru yang kita kutip setiap hari sbenarnya adalah guru yang paling besar sumbangannya utk menjadikan kita manusia yang lebih baik dari semalam.

Meh kita tgk.... keletah n kerenah abg long hari pertama n kedua di SK Kajang Utama. Layannn....


Trafik di depan sekolah yang sesak hari pertama persekolahan

Beratur masuk kelas

abg long sudah ada peminat

eh ehh.... adik tu dah lending... baru pukul 8.30 pagi ;D

rest time... hari pertama tanpa bekal.. so, beli kat kantin je.


Dapat buku teks, abg long teruja tunjuk pandai... heheee


with Raudah Bahirah... best friend abg long

Doa ibu sentiasa mengiringi abg long dan adik, semoga menjadi anak2 yang mendengar kata, taat perintah Allah dan ayah ibu. Menjadi anak yang cerdik pandai dan dapat memeberi sumbangan kepada masyarakat di hari kelak. Ibu n ayah berusaha pada tahap paling maksima, memberikan yang terbaik utk kalian, ilmu dunia akhirat agar tidak pincang dan tempang keperibadian anak2.. dalam meniti arus kehidupan kini dan masa2 mendatang. Aminn...

With luv.... Azie

2 comments:

Eazy Izzuddin said...

da masuk skola...
hihi

aZZiela said...

ha'aaaa....
tu laa eazy. kejap jer... tup tup anak udah masuk sekolah. hehee... x sedar masa berlalu...

tapi x per, mak nyer still mantain, g antar anak kat sekolah org cakap antor adik, hahahaaa...

gurau jerk.