Thursday, July 2, 2009

Aku terkenang


Entry ni dedikasi buat kawan2 yang amat aku rindui….

Jid, Alang, Teh, Asu, Cik Long, Ngah, Chek, Cik Da & Chik. Dan… aku sendiri (Ayong)

Ini pasal kes jiwa ter ‘sentappppp’ lagi laa nih, malam yang penuh rasa gundah gulana. Lps kami solat tadi, abg long n adik sibuk colour gambar Power Rangers, sib baik homework a.long da siap. So, ibu yang da beres sumer keja umah ni, amik kesempatan layan apa entri terbaru kengkawan n nak entri satu menda….
Sejak akhir2 ni, lps anak2 Azie tido…. Boleh pulak layan MP3 sampai awal pagi. Tak tahu leer apsal dua bijik mata bulatku ini tak mau lelap pulak… sekali sekala tangkap jiwang beshh jugak, ahaks~
Wakk… wakkk… malam td siap layan 5 lagu Ukay’s… uwarrghhh… syahduu beb! Azie tetiba terkenang zaman remaja bersama kengkawan sekitar tahun 90-an. Kawan2 kat SMKANI. Winduuu sangat2 kat korang. Sib baik dah dapat jejak kasih sorang dua, inipun sejak ada blog. Rajin pulakk bebudak ni cntact Azie. Pepun, Azie sanjung kesetiaan kawan2 yang gigih utk eratkan silaturahim kita. Special to Jid, Asu, Alang, & Cik Da. Yang len2 tu, maybe agak bz dgn t/jawab memasing.

Pe kata ari ni Azie review kenangan zaman sekolah Azie dulu2…. Banyak sgt kenangan beb! Suka, duka, pahit, manis…. Oohhhh… macam2!
Azie ingat nak posting muka2 yang Azie rinduu sgt2 tu. Malam tadi gigih belek album lama… hampa!
Album gambar lama2 banyak tinggalkan kat kampung, uhuks~ Kalau ada dalam simpanan kat sini pun, paling lama gambar kat KUSZA dulu.
Yang ada ni , sorang dua jer…. Tapi tak per, nnt Azie try dapatkan ngan dorang..
Nak mula dari mana erk… hehe… Azie citer sket2 jer laa,
Dari form 1 sampai form 3, tak banyak yang Azie ingat. Zaman kegemilangan kami bermula masa form 4 rasanya. Kami dah start jadi satu geng. Nama2 tu, kami susun dari Cik Long sampai laah ke Asu, mengikut susunan tarikh lahir. Kami semua satu kelas ting 4 Ibnu Sina.
(Heheee… kami dulu budak sekolah menengah agama tau…. budak baik2 gitu! )
Kami terus menjadi rapat & akrab sampai laa tamat persekolahan lps SPM.
Kawan2 azie tu, semuanya baik2..….
Kalau nak tahu jugak, geng kami ni, antara student yang leading darisegi pelajaran. Nakal2 kami pun… setahu Azie kami semua dapat pangkat 1 masa SPM tahun 1996.
Bila citer bab nakal2… azie ingat2 balik, kami memang nakal! Apa tak nyer…. Seawal tingkatan 4 tu, kami semua dah bergayut2 cintan monyet konon. Memasing ada pasangan hidup… eeaaa….. gelinya! Harharhar…. ! Yang tak main couple2 ni Cuma Angah sebab dia ni brutal sket, Asu pun sama… Asu ni sebab dia budak baik diantara kami yang baik2 ni. Heheee…. Sorry Su, tolong promote jer….
Masih segar kat ingatan Azie akan pasangan couple kami, tapi Azie tak mau sebut kat sini… tak nak kasi sentap hati kengkawan Azie. Itu lebih baik utk menjaga hati mereka nun kat luar sana…. Pasal Azie sorang boleh laa…. Miahaahaaaha… tentu kengkawan Azie ingat lagi, Azie couple ngan budak baik sorang kat sekolah tu, uissshhhh… kontroversi abis. Budak laki tu, nama dia WAN OMAR. Kelakar giler…. Azie start couple masa ting 3 lagi. Hahaaa… memang jiwang gile mamat ni, sampai aku sekali jadi minah jiwang. Hahaa...
Kami siap dua kali putus cinta n boleh lak sambung balik. Wakkk wakkk….
Azie ngan Wan lagik… abis SPM, masing2 bawak haluan, n kami contact semula masa Azie 2nd year kat KUSZA, kawan kejap jer, pastu clash lagi. Kali ni, mmg betul2 putus atas sbb dia cemburu buta. Apa yg lebih penting, Azie anggap xde jodoh jer la. Okeh, Azie dah lupa pasal sumer tu,
Ingat lagi, masa citer kat huby pasal boyfrend lama Azie… hby gelakk jer, dia cakap bini abg ni memang nakal! Hehee…. Macam2!
But, dalam kelakar dan gumbira… sedessss bila ingat kat kawan2. Mana laa haluan memasing. Nak2 kawan lelaki. Budi, Rozman, Junaidi, Khairul (ermmm…. Sape lagi erk) Suhaimi, arghhh….. betul2 tak boleh ingat nama yang lain2 tu.
Azie rasa kawan2 lelaki Azie tu, semua dah jadik bapa orang… Azie doakan semoga kalian semua bahagia dunia akhirat.
Berbalik pada kisah kami......................................~
Kami ni selalu prap / ulangkaji pelajaran sampai lewat malam. Layann lagu ukays ni laa, banyak sangat lagu2 nya.... Azie rasa kengkawan Azie sumer masih ingat lagi. wargghhh…. Indahnya, masa tu…. Nak2 hostel puteri n putera bertentangan… hahaaa… time ni laa konon, curik pandang2 jeling2… walaupun ada tembok tinggi yang memisahkan dua bangunan tu.

Perjalanan hidup kami 10 orang sepanjang form 5 ... macam2 citer. Azie gak tak lupa dalam manis ada pahitnya, tatkala perselisiham faham berlaku, ada yang bermasam muka... huhu.... bila kenangkan balik, rasa sgt kebodohan diri kita semua. Ahhhh... anggap je laa masa tu kita masih belum matang lagi. Pada Azie... yong dah lupakan semua yang pahit2 tu... apa yang penting sekarang, kita sedaya upaya merapatkan hubungan yg sekian lama terpisah ni.
SPM yang kita sama2 tempuhi akhir 1996 akhirnya membuahkan hasil lumayan. Bangganya kita semua... dan bermula saat itu laah... kita semakin jauh dan jauh.....
Yang Azie betul2 dapat tahu perkembangan kawan2 hanya berapa kerat jer....

Cik Long : Last jumpa masa tahun akhir KUSZA, dia sama2 study kat KUSZA walaupun amik course berlainan. (2000) :: Tak tahu karier Cik Long, huhu......

Cik Ngah : Last jumpa kat kedai gambar (tak ingat nama kedai tu) kat Kuala Besut, masa tu tahun 2005. (Rasanya Cik Ngah skrang berstatus Ustazah)

Alang : Raya tahun 2007, kat umah dia...... :: Sekarang stay kat penang, Alang masih keja JPN kot. (tak sabar nak ajar alang buat blog, nnt tiap2 ari bole jumpa)

Ateh : Hurmmm..... lupa lah bila, tapi dah lama sangat2.... masa hari perkahwinan Azie kot (2001) ..winduuu nyer kat Ateh :: tak tahu karier / kerjaya beliau.

Chik : Raya tahun 2007 jugak, kat umah dia Kg Baharu, Besut :: Sekarang tokey hardware.

Chek : Last jumpa kat umah dia, Putrajaya tahun 2004:: Kerja gov. kat Putrajaya, Kementerian Pelajaran rasanya.... sorry Chek, lupa laaa...

Jid : Sekarang hari2 jumpa,... kat blog jer. Hehee... last week tel Jid, Jid pun dah tak cam sore Azie. heheee..... Harap 1 day dapat jumpa Jid. Stay kat Setapak skrang ni, berkarier suri rumah dan ibu mithali. Congrats sis!

Cik Da : Kerap jumpa, last sekali end of last year, dia dtg Restoran Azie kat Kajang, masa ada training kat Bangi. :: Berkarier sbg Pegawai apa yeak...kat Maybank, Kuantan. Rinduu jugak kat mu Cik Da...

Asu : Dah lama tak jumpa, last masa kat KUSZA kot, sama amik Diploma kat KUSZA, course berlainan. Sekarang Asu nun jauh kat negeri di Bawah Bayu.


Thats all..............!!! Kalau boleh, banyak sangat Azie nak citer tentang kawan2 Azie dan kenangan kami, semuanya indah2. Maybe next time Azie akan citer lagi.
Kepada semua kengkawan Azie, especially yang atas semua ni, Azie doa dan harap2 kita semua akan jumpa ramai2.... wakkkk wakkkk.... mesti meriah!
Tahniah jugak kat semua.... sebab memasing dah berjaya dalam karier dan hidup uols... all best for u alls....
Salam Sayang~ Azie

3 comments:

su shaidah said...

salam.yong...tetiba su mlm ni tejaga dr tidu kul 12 pg dn ingtkan x lagi iron bju. sok pg ada sek. ganti.so..gagahkan juga mandangkan x mau kalut sok.lgpun ms ni baby tdur dap skit layan apa yang patut .jd su ingat nak update my blog. buka je blog yong punya, terharu cz yong putarkan kenangan bersamakita2 dulu..trharu ..nak nangis pun ada. mmg ada antra kita ber10 x prnah bcntc sampai kita.tp yong Allah maha kuasa insya Allah dengan berkat ingata yang berpanjangan,kita doakan agar Allah permudahkan niat kita. dan berjumpa nanti dalam suasana yang penuh hepi.bkngsi 1001 macam kisah kehidupan dari alam remaja persekolahan hinggalah menjadi ibu dan bapa krpada sesebuah keluarga dengan mendidik anak2 tecinta. mg ukhwah kita terjalin kembali smula. trima ksh krn msh segar ingatan pada kami biarpun sedang gigih memacu kerjyasendiri.su doakan yong berjaya bukan sj didunia tapi fiil akhirat. aminnn.

su shaidah said...

salam yong. trima ksah msah ingat kisah kita dolu2. terharu tgok ada gambar su dgn teh dan alang..ingt pulak kisah nan lalu.. hepinya kalu dpat jumpa lagi mcm dulu. msg2 loni bz ajeblaka. doakan moga kita jumpa suatu hr nanti...appun ttg kwn lain kec angah x su tau apa crita dia. yang lain msh cntac lagi dgn mobili kec yong dan jidd yang tererr dgn jaringan tnet. tahniah atas usaha ini. su pun dpat tau apa kisah kita. x sangka msg2 dah jadi bonda kpd anak2 dan isteri pd suami tercinta.kalu dulu bukan main trknal dengan watak "gila-gila"hikkk..hik... semoga yong berjaya fi dunya wwal akhirat. aminnnn

aZZiela said...

aMINN..... Mudah-mudahan cengituu laa hendaknya.
Pepun, kenangan kita semua adalah 'KENANGAN TERINDAH'

Really miss all of u.............
sob sob~