Monday, July 6, 2009

Important for "Parents"

Salam alls..............
Entry ini khas untuk sahabiah yang bergelar "parents" or to be parents jugak....
(Sgt bagus utk ibu bapa yang mempunya anak2 dalam linkungan 3 to 7 yrs)
Tips ni Azie dapat melalui kelas khas utk ibubapa masa pegi "parents day" kat tadika abg long n adik semalam.
Kredit kat Azie sendiri, ++ lagik .... wink wink.... :-)
Semalam, dalam ramai2 parents, Azie sorang yg sibuk2 duk tulis tips ni masa Pn Rahimah bg speech, tu laa korang.... sangat penting utk kita bawak buku nota kecil n sebatang pen dalam beg korang walau ke mana saja pergi...... tapi, tak pe jugak kalau tak bawak, sebab Azie tahu, korang sumer ber'otak' geliga dan kuat ingatan, so..... tak yah catit2 kot, simpan kat kepala jerk. Iskkk... sian Azie, sbb Azie ni, tak de laa boleh simpan banyak sangat fakta kat kepala n otak ni... so, ini aje laa cara yang terbaik... dan hasilnya.................... jom kita share...
Its really important things to implement NOW... sungguh!
Azie try menghuraikan mengikut kefahaman Azie, kalau salah tolong betulkan. Haahaa.... sepanjang kelas semalam, Pn Rahimah fully speech in english.... huhu... Azie gigih2 utk cuba memahami, sampai berkerut kedua2 dahi ni tau. hehe :-)

Communication is a process when we share information, or express thought, ideas and feelings.
Forms of communication; terbahagi kpd 2....
1. VERBAL
2. NON VERBAL
-Keep it simple
-Must be clear
Example of:
Verbal
(talking/shouting/whispering)
Non Verbal (Writing / sign language/body language-gestures/ facial expression/ eye contact/touch)
Semua orang da tahu kalau sebut pasal VERBAL n NON VERBAL kann... so, tak yah hurai sgt. Cth pun Azie dah siap tulis tuh.

Next ..... HOW TO INSPIRE PRE-SCHOOLERS AND TO HAVING A LOVING AND CLOSE RELATIONSHIP OF THEM??? Ada 7 step sumer,nya.....
Azie dapat catch-up kesemuanya dalam kelas semalam, siap tulis satu2 dalam buku kecik tu, hehe....
1) Show your child respect by giving them lots of hug and time.... so, jangan laa kedekut sangat nak bagi masa yg sepatutnya utk anak2, walaupun sesibuk mana pun diri anda tau. Tiruu macam saya! hehee..... then, peluk dia banyak2 mana yg anda mampu. Cupp!!! Azie nk tanya, brp kali dalam sehari anda peluk anak2 anda? (Soalan khas kpd kaum bapa) urmmmm... korang mungkin tidak laa... tapi ada parents yg tak sempat peluk anak dia, walaupun sekali sehari. Isk, kesian! Sedangkan setiap pelukan tu tak sampai pun satu minit - Ini terkecuali bg ibu or bapa yg berjauhan dgn anak2, but still have another alternative, rite?
2) Get down to their eye level and really listen to what they are saying.- waargghh... yg ni Azie sendiri pun terlepas pandang. Urmmm, cara yg paling berkesan masa bercakap ngan anak2, kita kena merendahkan badan, menyamakan pandangan atau mata kita setara mata si kecik tu, means kalau dia berdiri, kita duduk mengadap dan tetang mata dia. (alaaa.... macam yg kita buat zaman cintan cintun dulu... bertetang2 mata gitu dgn si dia. ahaks~ dengan anak2... lagi laa kacang!.... kan? Pastu listen with your lips shut as well as with your heart. Kunci laa mulut, dgr apa anak2 nk bgtau sehingga abis ayat dia dulu. Ini tak, belum si kecik abis cakap... kita dah cakap dulu ... yer laaa yer laaa, ibu tahu! Isk.... sape laa yg selalu cam gitu, (aku ker???)
3) Understand things more from their perspective and talk about their feeling. Sometime kena ikut cara anak2, sbb cara dia yang kita ikut, pemikiran dia yang kita ikut tu, buatkan dia lebih rasa dihargai. Huhu..... sian laa kalau asyik dia nak ikut cara org dewasa jerk. means.... layann jer laa kalau anak2 imaginasi dan masuk jer laa alam kanak2 dorang tu sekali sekala. Hehee... best tau, Azie selalu buat!
4) Appreciate the things they can do and praise them. "Thanks sayang" .... "anak ibu budak baik sangat" ....... "u are very gud boy" .... "special hug for u darling" ......... "oh thank you dear," ....... "im pround of u sayang" ......... "ibu ada anak yang cukuppppp hebat" ........ "anak ibu paling hensem" ...... "semua orang sayang awak" ........ "mintak tolong ya sayang" ......... Itu antara ayat2 yang sangat simple, tak perlu bayar punn utk luahkan.... but jarang parents yg berikan kata2 penghargaan sedemikian utk anak2. Ingat, sedikit atau banyak sumbangan mereka, please laa hargai n berikan energy positif tu kat dorang. sangat penting! Tak kira laa apa yang dia buat tak spt yg kita target atau harapkan, tp penghargaan kita akan buat mereka lebih maju, ... Alhamdulillah, anak2 Azie sentiasa dikelilingi dgn ayat2 positif ini, setiap hari. So, tak herann jugak, anak2 selalu cakap kat ibu dia ni..... "Ibu hebat laa..." macam dah biasa sgt dgn ayat tu kot. But, im really happy, itu adalah doa dari anak2.
5) Let them have a go first as they try new things instead of doing things for them.
Beri peluang utk anak belajar atau mencuba, menjadi pemerhati yang baik, tetapi jgn terlepas pandang. Thats why sgt penting utk bt apa saja aktiviti bsama ank2. Kalau perkara tersebut dirasakan amat sukar bagi anak2... contohnya: buat kerja sekolah yang agak sukar, tolong ajar n tunjuk cara... bukan kita yang melakukan untuk dia. Camtu jgk laaa bila buat aktiviti harian kat umah. Give a person a fish , and you feed them a day... teach a person to fish and you feed them for a life".... betul, kan?
6) Allow them to do a little jobs like helping put toys away. – this helps them learn to be responsible. Bila dah biasa dgn tugasan yg kita bagi tu... dia akan rasa perkara tersebut adalah sgt penting dan tidak akan mengabaikannya. tak kira apa sahaja, tapi... utk anak2 kecil... bg yg simple2 dulu............ macam abg long sekarang, bangun tido jer, terus susun bantal, adik pulak... lepas minum atau makan terus bawak plate n gelas atau apa saja kat ats meja tu ke sinki. Alhamdulillah..... dah training lama sudah! Sekarang, abg long dah bjinak2 basuh kasut sekolah sendiri. Hehee..... beshhh beshhh.....
7) Notice the thing they can do by themselves as they get older and praise them. – This will encourage your child to keep on striving to achieve new goals and eventually become independent. Insyaallah.............. kalau bukan kita, sape lagi yg boleh bagi 100% support utk dorang, kan???

Okess all,.... when you keep these 7 tips in mind you will be building wonderful close bond, while encouraging them to grow and developed to their full potential. Besshhhh, kan.
And isn’t that after all what we as parents want most of all, for them? ;-)

So.............. gud luck for alls........ bye.

2 comments:

F.....L..... 66 said...

salam akak azziela

akak perasan tak tips2 ni terlalu mahal ...

kalau nak ditukarkan dengan wang ringgit tak boleh nak dinilaikan....

Kredit kat akak Azie, ++ lagik .... wink wink....

aZZiela said...

Thanks...
Betul laa Fahmi, as a parent kita banyak terlepas pandang kpd perkara yg simple camni. Hopefully kita sama2 implement and........... see the wonderful result!
Wakkkk wakkkk....
Ibu bapa yang ber'energy' positif... dah tentu anak2 tiap2 hari bagi energy positif jugak!
23 kali ganda lagi.... DEBOMMMM!!!
Gud luck for Fahmi.