Thursday, July 9, 2009

Hadiah untuk ayah


Salam... Selamat pagi Khamis yang tenang dan damai... peace to all!!!

6.30am : Ermmm.... Tadi pepagi, lps solat subuh, hati rasa sayuu sangat teringat arwah ayah.
Pastu sampai ajer ofis, terus g jenguk mama tgh masak kat dapur restoran, "Ma, malam ni k.long nk panggil ustaz kat sekolah bawah tu, panggil org masjid 4-5 org, sekali buat kenduri arwah ayah laa, sempat tak nk masak?"...................... mama jawab "Sikit jer, sempat laa. Pegi laa beli barang2, td sepol dah balik pasar, apsal tak cakap malam tadi?"............... "ok, xpe. K.long g beli sendiri jer. Ntah... tetiba je rasa teringat kt arwah"

Lps antor abg long ngan adik, singgah pasar n hasilnya... membawa macam2 yg dibeli. Fuhh penat,..... lama sesangat tak membeli-belah kat pasar cenginii.

Menu utk kenduri malam ni, dah siap set kat kepala. Nasi tomato, nasi putih, daging masak hitam, ayam masak merah, acar masak, dalca campur....... urmmm, beshhh nyer.

Tapi, apa yang penting semua menu2 tu, azie nak masak sendiri. Tadi mama dah offer "Nak baca Yassin tu pukul brp?" azie jawab, "Lps Isyak laa" terus mama ckp, "nanti ma turun awal sket laa ptg kang, siapkan barang jer... lauk2 tu suh emma(pembantu kami) cuci siap2, nnt ma masak" Mamaku yang baikk hati mmg suka buat apa saja utk anak2.........

"Ehh tak de laa.... ptg ni kak long nk masak sendiri semua tu, ma suh dorang tolong potong siap2 je daging ngan ayam, sayur sekali" Heheeeeeee.....

(Camtu laa azie, bab masak no 1, tapi bab siapkan barang2 n kemas2... awal lagii dah tolak tepi... huwaaahuwaaa)

Ini masuk ofis kejap jer, nak arrange staff keja. Dan baru skjap dah buat call mintak tolong ustaz tu.... maybe dalam 10 org jugak dia akan ajak utk hadir majlis tahlil kat umah azie mlm nnt.
Harap semua bjalan lancar......... dan Azie jemput uols sekali, silakann... :-)

*Azie teruja untuk menghasilkan masakan yang enak untuk malam ni.
Apa yang lebih penting, ini hadiah buat ayah 'disana' . Semoga dicucuri rahmat, aminnn........
Salam sayang,

4 comments:

su shaidah said...

salam yong.. takziah buat yong atas pemergian ayahanda tersayang.. su pun ingat2 lupa wajah ayah yong.bila meninggal?? su bru tau gak ni..pe2 pun kita sama , ayah su pun dah 3 tahun pergi (22/1/2006) dan doakan mereka sejahtera dan bahagia di alam sana. sesekali mcm yong jugak ingat kat beliau, yang pasti , selagi kita sedekahkan ayat suci al-quran dan lakukan apa yang pernah di ajar dulu... insya Allah hasilnya akan dia terima di sana. yang pasti do anak yang soleh yang dilakukan oleh kita itu yang membahagiakan mereka. amin .mudah-mudahan perkara ini menjadikan kita lebih mengingati akan kematian dan ia pasti menjemput kita bebila masa saya.. soo. get ready from now n ever. hakikatnya , ajal maut semuanya atas ketentuan illahi. oh ya, mama yong tinggal bersama di kuala lumpur ke? atau "mama" mana yang dimaksudkan dalam post tu. kat kg siapa ada???

aZZiela said...

Salam,
Ayah yong dah meninggal lama sudah. So boleh refer kat entri yong yg lepas2.
Ma mmg duk KL dah,Yong ajak duk sini. adik2 sumer. Yong kan bukak restoran, kat restoran tu ma yang masak. Rumah sana adik ma yang jaga. Tapi kami selalu jugak balik besut. Nanti kalau balik semenanjung, transit laa kat Kajang 2-3 hari. Xde masalah... boleh yong bawak jalan2 KL. Yos (Rosmaruzi KG LA) selalu singgah KL kalau dia transit dari sarawak. Nanti boleh kita sembang n borak macam2 citer....
huhu.... x sabarnya nk menunggu saat itu! :-)

Mamamanja said...

al-fatihah buat arwah ayah azie dan MM juga

aZZiela said...

thanks MM......